Program

U viktorijanskom Londonu, Bella Baxter mlada je žena, koju je još kao dojenče oživio genijalni, nekonvencionalni znanstvenik i liječnik Godwin Baxter. Bella je mentalno još uvijek dijete, no željna je učenja i doživljaja koji su joj tijekom odrastanja bili uskraćeni. U nju se zaljubljuje Duncan Wedderburn, lukavi i razuzdani odvjetnik, koji se za nju zaručuje i vodi je na put oko svijeta. Kako stječe nova iskustva, Bellin se um razvija i počinje žudjeti za autonomijom.

Uboga stvorenja novi je film Yorgosa Lanthimosa, jednog od najoriginalnijih redatelja današnjice, koji iza sebe ima uspješnice kao što su Miljenica (2018), Jastog (2015) i Ubojstvo svetog jelena (2017). Kritika ga je opisala kao feminističku reviziju Frankensteina, koja gledatelja osvaja svojim urnebesnim humorom, virtuoznom režijom i upečatljivim vizualnim stilom, a posebno su hvaljeni i glumački nastupi Emme Stone, Marka Ruffala i Willema Dafoea.

Uboga stvorenja nagrađena su Zlatnim lavom u Veneciji te Oscarima za najbolju glumicu (Emma Stone), kostime, scenografiju i masku.