Program

Jednojajčani blizanci Beverly i Elliot nerazdvojni su u svemu što rade. Kako u profesionalnom tako i privatnom životu. Dijele zajedničku ginekološku praksu, znanstveni uspjeh, stan, pa i žene s kojima spavaju. Pupčanu vrpcu raskinut će dolazak nove pacijentice i poznate glumice Claire Niveau. Beverly i Claire zaljubljuju se i započinju vezu koja će u Beverlyju pobuditi potrebu da se odvoji od svoga brata, ali ga i uvući u sve dublju ovisnost o drogama.

Mada se priča o patološki vezanom paru blizanaca može čitati kao studija psihe rastrgane ovisnošću, Cronenberg svojim filmom ujedno propituje prirodu individualnog identiteta te njegovo rastakanje pod utjecajem odnosa s drugim osobama. Fizički gotovo identični, no karakterno različiti, Beverly i Elliot kao dva su pola jedne cjeline. Poput jina i janga, Beverly (koji čak i nosi žensko ime) je nenametljiv, povučen i okrenut svome istraživanju, dok je Elliot društveniji, seksualno aktivniji i agresivniji u svom nastupu, utjelovljenje ideje muškosti. U trenutku frustracije Elliot će tako doviknuti Beverlyju kako iskustvo koje je doživio nije stvarno dok ga nisu podijelili jedno s drugim.

No kada Beverly počne tonuti u ovisnost, njegova će kriza identiteta i opsesivna potreba da se odvoji od brata ironično poslužiti kao okidač za potpuni raspad tog brižno posloženog ekvilibrija, usred čega će se njihovi identiteti dezintegrirati u međusobnoj igri zamjene i stapanja.

Film je nadahnut stvarnim slučajem iz 1975., kada su u jednom njujorškom stanu pronađena tijela blizanaca ginekologa Stewarta i Cyrila Marcusa, čije okolnosti smrti nikada nisu u potpunosti razjašnjene. Značajan je i po inovativnim vizualnim efektima, koji su uz pomoć posebne tehnike snimanja (tzv. motion control) omogućili dinamični prikaz blizanaca u istom prizoru, dok zajedno hodaju i razgovaraju. Tehnologiju su desetljeće prije omogućili Ratovi zvijezda Georgea Lucasa, no Cronenberg je tehniku prilagodio i popularizirao među drugim redateljima koji su htjeli na prirodniji način prikazati svoje filmske blizance.