Program

Sam Deeds šerif je u Fronteri, gradiću na granici Teksasa i Meksika, specifičnom po etnički raznolikoj strukturi stanovništva. Jednoga dana u pustinji je pronađen kostur korumpiranog šerifa i nasilnika Charlieja Wadea, kojeg je Samov otac prije 40 godina istjerao iz grada te tako prerastao u lokalnu legendu. No Sam je svjestan da njegov otac nije svetac kakvim ga pamte, zbog čega počinje sumnjati da će rješavanjem ovoga slučaja otkriti neugodne istine o svome ocu i čitavoj zajednici, za koje bi mnogi željeli da ostanu zakopane.

Usamljena zvijezda Johna Saylesa drži se za jedan od najuspješnijih suvremenih vesterna. Sayles preuzima motive iz Čovjeka koji je ubio Libertya Valancea (1955), posebice onaj o važnosti kolektivnih mitova kao vezivnom tkivu zajednice, kako bi progovorio o odnosu pištolja i zakona u konstrukciji američke nacije i demokracije. No Sayles ide i korak dalje, pa navedenu temu razrađuje i kroz odnose etnički i rasno raznolikih Amerikanaca: bijelaca, autohtonih Indijanaca, Afroamerikanaca i meksičkih useljenika, čije su sudbine na različite načine ispisane odnosom prema legendama reda i zakona.

Usamljena zvijezda bila je nominirana za Oscara u kategoriji originalnog scenarija – potpuno zasluženo s obzirom na bogatstvo likova, ambicioznost teme i gotovo epski pripovjedni zamah kojim Sayles postiže filmski ekvivalent „velikog američkog romana“.

Uz intrigantan pristup i danas aktualnim društveno-političkim pitanjima, film se može pohvaliti izvrsnim glumačkim ansamblom predvođenim Chrisom Cooperom i Elizabeth Peña u ulogama šerifa Sama i njegove simpatije iz školskih dana te mladim Matthewom McConaugheyem u ulozi Samova oca i lokalne legende.