Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazivat ćemo filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Za vrijeme velike mećave 1898., skupina odmetnika skriva se u snijegom prekrivenim planinama Utaha. Za petama im je okrutni Loco, profesionalni lovac na glave, koji sa svojom bandom hvata izgladnjele odmetnike u zamjenu za novčanu nagradu. Istom planinom kreće se i Sileznio, nijemi revolveraš i lovac na lovce (!), koje uvijek ubija u samoobrani. Nakon što stigne u gradić Snow Hill, udovica jednog od ubijenih odmetnika unajmljuje Silenzija da osveti smrt njezina muža, što će i njemu pružiti priliku da osveti zločin iz davnih dana.

Klasični vestern jedan od mitotvornih žanrova američkog nacionalnog imaginarija. Njegova talijanska špageti-inačica američke je nacionalne mitove o životu na granici civilizacije i divljine dovodila u pitanje svojim moralno ambivalentnim likovima te nejasnom granicom između dobra i zla, okrutnosti i borbe za pravdu, divljine u čovjeku i one izvan njega. Među najuspješnije, ali i najradikalnije predstavnike žanra ubraja se Velika tišina, revizionistički vestern Segija Corbuccija, talijanskog majstora koji je u filmsku povijest uveo i nezaboravnog Djanga (1966). Inspirirana atentatima na Malcolma X-a i Chea Guevaru, Velika tišna danas se tumači kao politička alegorija na neuspjeh zakona, pravde i civilizacije. S karizmatičnim Jean-Louisom Trintignantom u ulozi Silenzija i Klausom Kinskim kao dijaboličnim Locom te praćen nezaboravnim partiturama Ennija Morriconea, Velika tišina mračni je dragulj revizionističkog vesterna, koji već desetljećima zaokuplja maštu svojom beskompromisnom pesimizmom kao i fantastičnim sniježnim vizualima, čije odjeke nalazimo i u Mrskoj osmorci (2015) Quentina Tarantina, a čak i u nadolazećem Jurskom svijetu: Carstvo (2022).

U Kinoteci prikazujemo nedavno restauriranu inačicu filma.