Program

Godina je 1692., u gradiću Salemu države Massachusetts. Farmer John Proctor trn je u oku gradskim vlastima, jer se odbija uključiti u njihove financijske i pravne malverzacije. No ni kod kuće mu situacija nije ništa lakša: zbog zahlađenog odnosa sa suprugom Elisabeth sve teže odolijeva zavođenjima svoje sluškinje Abigail. Jedne večeri, Abigail i nekoliko djevojaka uhvaćeno je kako u šumi plešu oko vatre i izvode čarolije, a dolazak inkvizitora u Salemu će izazvati histeriju potenciranu klasnim razlikama, neuzvraćenim osjećajima i ljudskom pakošću.

Drama The Crucible iz 1953. Arthura Millera gotovo da je postala sinonimom za politički motivirane progone, tzv. „lov na vještice“. Ništa neobično, jer Miller je iskoristio masovnu histeriju suđenja vješticama koja je krajem 17. stoljeća izbila u puritanskom gradiću Salemu kako bi alegorijski kritizirao progone navodnih komunista i njihovih simpatizera, koje je pedesetih godina u SAD-u provodio senator Joseph McCarthy.

Vještice iz Salema u režiji Raymonda Rouleaua bile su prva filmska adaptacija ovog dramskog klasika. Scenarij je napisao književnik i filozof Jean-Paul Sartre, a glavne su uloge majstorski odigrali Yves Montand i Simone Signoret. Sartre je naglasio klasnu dimenziju progona i suđenja, a lik Abigail učinio je kompleksnijim i simpatičnijim.

Miller je bio nezadovoljan Sartreovom interpretacijom svog teksta, a dvije godine kasnije čak ga je i povukao iz opticaja. Legenda kaže da se htio osvetiti Yvesu Montandu, koji se na setu filma Daj da se volimo (Let’s Make Love, 1960) spetljao s Millerovom tadašnjom suprugom Marilyn Monroe. Francuski studio Pathé je tek relativno nedavno otkupio prava na film te ga vratio u distribuciju.

Arthur Miller svoj je dramski komad za veliko platno adaptirao 1996. godine u režiji Nicholasa Hytnera, gdje su glavne uloge odigrali Daniel Day-Lewis, Winona Ryder i Joan Allen.