Program

Program tri kratkometražna dokumentarna filma koji uključuje sljedeće naslove:

AVLJENO VJETROM (Windshipped), 40’
R: Jon Bowermaster, US, 2022.

Jeste li se zapitali koliki put prijeđe predmet koji naručite preko interneta? Koliko goriva, emisija i ljudske energije se utroši da se dostava izvrši na vaš kućni prag u nekoliko dana? A kako bi izgledala alternativna i održivija vrsta dostave? Skupina mladih avanturista, vođena kapetanom Samom Merrettom, materijale, robu i pakete dostavljaju putem vjetra, koristeći jedrenjak koji plovi po rijeci Hudson do New Yorka. Upornim radom renovirali su škunu (tip jedrenjaka) iz 1940. godine te je osposobili da ponovno plovi i nadjenuli joj ime Apollonia. Svojim radom osvještavaju o negativnim posljedicama naručivanja preko Amazona na okoliš i ljudske živote podsjećajući da nisu izmislili toplu vodu, već se prijevoz robe jedrima vršio u prošlosti bez problema. Ovakav način prijevoza dobara ima minimalan utjecaj na okoliš, no podrazumijeva i naše odricanje od nekih komfora globaliziranog svijeta. “Dostavljeno vjetrom” podsjeća nas da nam gledanje u našu pred-ugljičnu prošlost može dati odgovore koji su nam potrebni za našu post-ugljičnu budućnost.

 

SVI SMO MI OD BLATA (We are all Made out of Mud), 24’
R: GAIA, Kosovo, 2023.

Dosta vam je zgrada i gradskog života? “Svi smo mi od blata” kratak je, ali inspirativan film koji nas upoznaje s ljudima i organizacijama koje su izgradile svoje domove koristeći stoljećima stare tehnike gradnje od prirodnih materijala – blata. Korištenjem prirodnih materijala istražujemo i povezanost ljudi sa zemljom i okolinom koja ih okružuje te o životu u zajednici i suživotu sa prirodom. Inspirativni projekti, zajednice i obitelji sa cijelog Balkana, koje su podijelile svoja iskustva življenja u simbiozi s prirodom bit će pravo nadahnuće za sve zainteresirane za prirodnu gradnju i nekonvencionalan način života.

 

PODZEMNI ASTRONAUT (Underground Astronaut), 17’
R: Marleine van der Werf, Italija, Nizozemska, 2023.

Ispod naših nogu krije se misterij. Složena podzemna mreža mikoriznih gljiva čuva ekosustave i održava ih na životu razmjenom hranjivih tvari i ugljika s gotovo svim biljkama na Zemlji. Začudo, čak i danas ne znamo sve detalje funkcioniranja tih sofisticiranih i drevnih sustava, kao niti kako su točno oni pogođeni klimatskim promjenama. “Podzemni astronaut” prati evolucijsku biologinju Toby Kiers, u njezinoj misiji mapiranja svjetskih mreža gljiva i razumijevanja njihovog ponašanja prije nego što bude prekasno. Zaronite u mokri i mirisni svijet tla i saznajte odgovor na pitanje:bez gljiva, ima li doista budućnosti?