Program

Rosaleen je tinejdžerica, koja u svojim snovima živi krajem 18. stoljeća u kućici kraj šume. Nakon što joj sestru ubije čopor vukova, roditelji je šalju na čuvanje baki. Starica joj često pripovijeda bajke, predaje i priče s poukom, među ostalim da se ne smije udaljavati od šumske staze, jesti jabuke koje je vjetar srušio s grane ili vjerovati muškarcima spojenih obrva. Jednoga dana Rosaleen će u šumi sresti dječaka, koji će je navesti da preispita zaključke iz bakinih priča.

Vučja družina nastala je prema motivima Krvave odaje, zbirke priča Angele Carter iz 1979. godine, poznate po svom revizionističkom pristupu bajkama i narodnim predajama. Carter je Crvenkapicu, Ljepoticu i zvijer, Mačka u čizmama, Snjeguljicu, Modrobradog i ostale likove iz priča za djecu vratila njihovim sirovijim inačicama iz zapisa braće Grimm i Charlesa Perraulta, a pritom je naglasila psihoanalitičke i feminističke aspekte njihova imaginarija i zapleta.

Angela Carter usko je surađivala i na filmskoj adaptaciji Neila Jordana, koji je majstorski prenio fantazmagorični ugođaj njezine proze na veliki ekran. Vučja družina jedan je od najupečatljivijih filmova osamdesetih – mračna fantazija o tome kako se kroz bajke oblikuju rodni i seksualni identitet,predodžbe o muško-ženskim odnosima, dobru i zlu, životu i smrti, prepuna zapanjujućih nadrealnih prizora i zastrašujućih specijalnih efekata.