Program

Program zatvaranja uz tri kratkometražna filma.

TRGANJE VELA (Rasga mortalha, BR, 2019, 14 min)
Režija: Thiago Martins De Melo

Ovaj začudni, asocijativno-animirani eksperiment, preuzima simboliku legende o sovi “Suindara” – biću iz folklora sjevera i sjeveroistoka Brazila, kako bi se pozabavio ključnim društveno-političkim pitanjima te zemlje. Vjeruje se da Suindarina bijela figura, praćena divljim vapajem, koji nalikuje zvuku trganja vela ili tkanine, sa sobom nosi znak smrti. Koristeći Suindaru kao metaforičku okosnicu promišljanja, umjetnik nam donosi svoj fatalistički pogled na brazilsku povijest, miješajući javne događaje sa sjećanjima, kulturnim referencama i vlastitom maštom, kreirajući oštru poruku o suodnosu društva i okoliša, pojedinca i zajednice.

ROTACIJA (Xulanewe, IR, 2020, 7 min)
Režija: Hazhir As’Adi

Ovaj iranski animirani film na kreativan način za temu uzima vječni civilizacijski rat za resurse. Ovog puta u pitanju nisu zemlja, voda, metali ili minerali, već Sunce – tko na njega polaže pravo, kako ga i koliko dijeli te što se naposljetku događa kada se ravnoteža za pristup Suncu radikalno poremeti.

PORUKA IZ BUDUĆNOSTI: GODINE OPORAVKA (Message From the Future II: The Years of Repair, 2020, 9 min)
Režija: Naomi Klein, Molly Crabapple, Opal Tometi, Avi Lewis

Možete li zamisliti svijet u kojem nitko nije izrabljivan, gdje su sve osobe ravnopravne, a svaki život jednako vrijedan? Poruka iz budućnosti II: Godine oporavka gleda na 2020. kao povijesnu prekretnicu, u kojoj nam lekcije pandemije virusa COVID-19 i globalne pobune protiv rasizma otvaraju put za izgradnju boljeg i otpornijeg društva. Oporavak se odnosi na potrebu stvaranja boljeg sustava skrbi: škola, bolnica i ustanova za njegu starijih, infrastrukture koja je zakazala u pandemiji, te nas poziva da ispravimo ogromnu štetu nanesenu prirodnom svijetu, da zaustavimo zagađenja, zaštitimo divlje krajolike i ulažemo u obnovljive izvore energije. Skupina umjetnika, aktivista i pripovjedača udružila je snage kako bi učinila viziju takvog društva jasnijom, kroz ovaj impresivan animirani kratki film koji nudi nadu u budućnost.