Program

Andrija Mardešić i David Kapac, selektori programa:

„O, najveći od svih kraljeva, udovoljite mi i upustite se u ovu prijateljsku božićnu igru.“
Baš poput naše Obitelji u filmu Stric, neostvareni, arogantni vitez Sir Gawain na Božićni dan nađe se uvučen u bizarnu igru s fantastičnim Zelenim Vitezom. Igra isprva djeluje tek simbolička, ali njen pravi smisao zapravo nije pobjeda: igra će natjerati mladog Gawaina da se suoči s vlastitom smrtnošću i prolaznošću života. Smrt koja mu prijeti nije nužno od ruke Zelenog Viteza nego od neizbježnog zuba vremena. Adaptacija srednjovjekovne Arturijanske legende, poeme iz 14. stoljeća Sir Gawain i Zeleni Vitez u viziji Davida Loweryja predivno je bizarna, zaigrano začudna, stilski impresivna, a iznad svega egzistencijalno i duhovno kontemplativna… kao što bi i svaki božićni film trebao biti.

SINOPSIS:

Sir Gawain, svojeglavi i neoprezni rođak Kralja Arthura, odlazi na putovanje na kojem će se suočiti sa Zelenim Vitezom, mitološlim bićem divovskog rasta i smaragdne kože, poznatom po izazovima koje stavlja pred oni koji mu se usude suprotstaviti. Na svome putovanju Gawain će se boriti s duhovima, divovima, lopovima i spletkarošima, a njegova avantura pomoći će mu izgraditi karakter i dokazati svoju vrijednost pred čitavim kraljevstvom.

Zeleni vitez Davida Loweryja bio je jedan od prošlogodišnjih miljenika kritike, koji je u našim kinima prošao ispod radara. Riječ je o djelu koje funkcionira kao posveta i dekonstrukcija srednjovjekovnih arturijanskih legendi, te vizualno upečatljivom i na momente psihodeličnom filmu koji je unatoč relativno malome budžetu postigao maštovitost kakva se rijetko viđa na velikome platnu.