Program

Autorov 24. film još je jedan komad koji govori o uljezima. I još jedan u kojem se ukazuje njegova muza Kim Min-hee. Sada ona posjećuje prijatelje u Seoulu, tijekom muževa poslovnog putovanja. Je li ona doista ta žena u bijegu iz naziva filma? Od koga ona bježi i zašto? Razgovori impregnirani hranom i alkoholom, kako se to i očekuje od autora koji postavlja sve interakcije u prostor restorana, prekidaju se dolaskom muškarca kojeg autor kadrira fiksnom kamerom s leđa. Njegov objektiv tek istražuje prostore dijaloga. Sve se svodi na sjene, geste, jeke, poglede i aluzije. Pritom je posve nebitna prošlost koja povezuje autorove protagoniste. Kao što su nebitni i njihovi trenutačni životi. Ostaje tek autorova lekcija o promatranju koju nam on vječno ponavlja. To je onaj plan/kontraplan pjesnika uljeza, sveden na monitor videonadzora na vratima sobe. Kao da je film sveden na tu istu špijunsku kameru kao jedino moguće mizanscensko rješenje. Jer, možda je sazrelo vrijeme da prestanemo uspoređivati Hong Sang-sooa s Rohmerom i počnemo ga promatrati kao korejskog Čehova. (Dragan Rubeša)

 

Nagrade i festivali:

Berlinale – međunarodna konkurencija (2020) – Srebrni medvjed za najbolju režiju; Korean Association of Film Critics Awards (2020) – nagrada FIPRESCI; top 10 filmova godine; San Sebastián International Film Festival (2020) – Zabaltegi-Tabakalera Prize – posebno priznanje; Pingyao International Film Festival (2020)

 

Hong Sang-soo rođen je 1960. u Seoulu. Studirao je na Chung-Ang univerzitetu u Seoulu i California College of Arts and Crafts, te Art Institute of Chicago. Na lanjskom Berlinaleu, autorov najnoviji komad Žena koja je bježala osvojio je nagradu za režiju, dok je njegova voljena Kim Min-hee u jednom od njegovih recentnijih izdanja proglašena najboljom glumicom za ulogu u autorovu komadu Sam na plaži noću.