Program

Program kratkometražnih eksperimentalnih filmova inspiriranih zimom i snijegom, ostvaren u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS.

STVARANJE (Creation)
US, 1979, 16 min, 16 mm
Režija: Stan Brakhage

Stvaranje pripada među četiristo filmova redatelja, pisca i profesora Stana Brakhagea, jedne od najutjecajnijih osoba američke i svjetske filmske avangarde. Brakhageovi filmovi i danas predstavljaju neiscrpan katalog audiovizualnih inovacija i društvenih komentara. Ovaj film snimljen je u aljaškim planinama i poput većine njegovih filmova, brakhageovski nas bez zvuka opsesivno „trenira“ da gledamo drukčije – „ekstatičnom montažom“ i „zlatnim svjetlom vodi nas u vizualnu simfoniju“. 

SNJEŽNI TOP (Snow Canon)
FR, 2011, 33 min
Režija: Mati Diop

Vanina je francuska tinejdžerica prepuštena dokolici u kolibi alpskog zimovališta koju prekida dolazak američke babysitterice Mary Jane. Zabavljenost u ugodi samotne dosade zamjenjuje senzualno vibriranje njihovog susreta. Ovaj igrani film Mati Diop, redateljice i glumice poznatije po hibridnijim filmovima poput Tisuću sunaca koji je osvojio Grand prix na 25 FPS-u 2013. godine, premijerno je prikazan na venecijanskoj Mostri, te odredio suptilnu režiju Diop, koja je zablistala u njezinom dugometražnom prvijencu Atlantique za koji je osvojila Grand prix u Cannesu 2019. godine.

PRIJEVODI (Nutsigassat)
Grenland, CA, DK, 2018, 20 min
Režija: Tinne Zenner

Prijevodi (na grenlandskom: nutsigassat) proučavaju moć jezika kao kolonizatora stranih krajolika. Danska imena nametnuta grenlandskim prostorima i krajolicima povijesno su bila dio danskog angažmana na prostranoj zemlji na Sjeveru. Proces kroz koji su planine Sermitsiaq i Kingittorsuaq koje okružuju Nuuk odvojene i od svog semantičkog i geografskog značenja. Također, fizički znakovi fatalnih intervencija iz prošlosti vidljivi su u betonskim višekatnicama koje su zamijenile male zajednice uz obale koje je danska vlada zatvorila 1960-ih i 70-ih. Čak i ručna masovna proizvodnja tupilaka (svetih amajlija od kostiju i rogova) opisuje kulturnu mutaciju mitskog lika u turistički objekt. Kroz složenu kombinaciju teksta, glasa i prekrasnih 16-milimetarskih filmskih slika, Zenner je stvorila kritički rad u kojem veličanstveni i prostrani vidici Grenlanda prkose povijesti koja im je nametnuta.” (CPH:DOX 2018)

LAŽNO SUNCE (Sun Dog)
BE, RU, 2020, 21’, DCP
Režija: Dorian Jespers

Fjodor je mladi bravar iz Murmanska, zaleđenog grada u bespućima ruskog Arktika. Od jednog klijenta do drugog, on luta betonskim ulicama na krilima mašte, koja ga izolira od grada i njegovih stanovnika. Snovi mu nagrizaju odnos prema stvarnosti i otvaraju mu vrata fantazmagoričnog svemira; iznad ruskog Arktika izlazi drugo sunce. Film je na Festivalu 25 FPS 2020 osvojio Nagradu publike i jedan od Grand prixa.