Program

Nedavno nas je napustio Dragan Rubeša, naš dragi kolega koji nas je naučio da kritika može biti puno više od dijeljenja ocjena i zvjezdica. Rubešini tekstovi bili su poziv u istraživanje izvan granica mainstreama, a zahvaljujući njemu otkrili smo mnoge autore koji su značajno proširili naše razumijevanje filma. Jedan od takvih je i Tsai Ming-liang, tajvanski majstor tijela, prostora i trajanja, čiji ćemo film Živjela ljubav prikazati Draganu u sjećanje.

Mjesto radnje je nenaseljeni stan u Taipeiju početkom 1990-ih. Mei je agentica za nekretnine koja ga koristi za svoje seksualne avanture. Ah-jung njezin je trenutačni ljubavnik, a Hsiao-ang je osamljeni lutalica, koji ukrade ključeve i koristi ga kao utočite od ostatka svijeta.

Živjela ljubav je Zlatnim lavom nagrađeno remek-djelo Tsaija Ming-lianga te jedno od reprezentativnih ostvarenja tajvanskog novog vala. Tsai je majstor priča o urbanom otuđenju, kojima je artikulirao psihološke posljedice do kojih je dovela nagla urbanizacija i ekonomski boom Tajvana. Majstorski koristeći ritam, prostor i koreografiju tijela, te nastavljajući se na estetiku filmova Bustera Keatona, Chantal Akerman i Houa Hisao-hsiena, Tsai se prometnuo u jedno od najutjecajnijih autorskih imena 1990-ih.

Projekcija filma održat će se paralelno u Art kinu – našim riječkim kolegama s kojima je Dragan redovito surađivao. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje karte.